A twerkelés egy olyan provokatív és szexi táncműfaj, ahol terpeszállásban, előrehajolva, a csípő és a fenék kinyomásával egy pillanat alatt csavarják el a bámészkodó férfi tekinteteket. Lehet hason vagy háton fekve, kézen állva a falnak támaszkodva, a lényeg a szenvedélyes ritmus és a dinamikus fenékrázás. Ennek a szédítő riszának ugyan tisztázatlan a pontos eredete, mai formájának azonban minden bizonnyal afro-amerikai gyökerei vannak. Elnevezése a leginkább elfogadott verzió szerint a „twist” azaz csavarás, vagy a „twitch”, mint rántás és a „jerk”, vagyis rángás, rázkódás szavakból alakult ki.

A világ fenékrázós táncműfajai között a twerkelés a szolidabbak közé tartozik. A surra de bunda például a brazil popsival pofozás, míg a daggering egy jamaicai, szenvedélyes szexet imitáló explicit műfaj. De ott van még a soca Trinidadból, vagy a Panamából indult, majd Puerto Ricóban és Dominikán elterjedt perreo, az afrikai vagy karibi eredetű choque, a zöldfoki-szigeteki funana, az angolai kuduro („kemény fenék”), az elefántcsontparti bobaraba („nagy fenék”), az elefántcsontparti mapouka („fenekek tánca”), vagy a szenegáli leumbeul. Utóbbinál a nők ma már nemcsak ki-, de le is vetkőznek szédítő táncuk során.

Mindezek közül mostanában mégis a twerkelés számít a legnépszerűbbnek, hiszen tucatnyi híresség bizonyította már ebbéli tudását a kamerák kereszttüzében, ami legtöbbször hatalmas bulvár hírverést is kapott az elmúlt években. Így a sztriptíz klubok mellett a YouTube-ot is szépen meghódította a twerk, így nem csoda, hogy a kerek női fenekek kihívó és szexuálisan izgató rázásának megannyi fajtája és formája közül ezzel találkozunk a legtöbbször a világhálón és a közösségi oldalakon. S hogy egy kis bepillantást engedjünk ebbe a különleges és megosztó műfajba, legyen itt egy kis ízelítő, bővebb tájékoztatást pedig szívesen nyújtunk a Kálvin térnél! ;)