Marilyn Monroe életének tizenhat évét felölelő fotókiállítás nyílt Londonban a néhai filmsztár és szexszimbólum születésének 90. évfordulója alkalmából. A filmcsillag 1926. június 1-jén született, nevét pedig mi is büszkén viseljük immáron több mint két évtizede.

A június 30-ig látogatható Happy Birthday Miss Monroe című tárlaton a néhai filmsztár jól ismert és ritkán látható képei is helyet kaptak. Az ONGallery online galéria és a Playboy Club London szervezte kiállításnak a The Showroom Presents ad otthont – írta a BBC News.

A képek egy része 1946-ból való, amikor Monroe-t még Norma Jean Bakerként ismerték szülővárosában, Los Angelesben, és a kiállítás anyagában a The Last Sitting című felvételek is helyet kaptak, melyeket Bert Stern készített nem sokkal Monroe 1962. augusztus 5-én bekövetkezett halála előtt. Stern mindössze három nap alatt nagyjából 2500 fotót készített a filmsztárról a Vogue divatmagazin számára. A fotózás anyagából összeállított albumot 1982-ben, majd 2000-ben is kiadták. Marilyn barátjának, George Barris-nek tengerparti „Utolsó fotók” címmel készült képsorozatából már mi is mutattunk Nektek néhányat.

A több mint ötven képet felvonultató tárlaton Andy Warhol Monroe-t ábrázoló híres portréi is helyet kaptak, valamint Frank Worth legendás felvételei, amelyek a Hétévi vágyakozás című film forgatásakor készültek.

Milton Greene 1955-ös képe egy pekingi palotakutyát tartva, míg Douglas Kirkland 1961-es felvétele ágyban pózolva örökíti meg a dívát. A tárlaton szereplő ritkaságok közé tartozik még néhány kép, amelyeket Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója is aláírt, köztük egy aktfotó, amelyen Monroe a hónap playmate-jének járó díját ünnepli. Az első Playboyt 1953-ban adták ki Marilyn-nel a címlapon.

A 36 éves Monroe-t ágyban fekve, a telefont markolva találta meg bejárónője annak idején. A hivatalos vizsgálat altató-túladagolást állapított meg a tragikus halál okaként, de ezt kevesen hitték el, így azóta is számtalan elmélet látott már napvilágot a múltszázad szexbálványának életével és halálával kapcsolatban.

 

(Fotók: hvg.hu)