A kívánatos női külső megítélésekor mindenki más és más szempontokat vesz figyelembe. Mint mindig, itt is széles körben megoszlanak a vélemények és ízlések, egy tudományos felmérések alapján készített videóban azonban néhány tulajdonságnak kiemelt szerepe van a férfiak számára.

Tetszik vagy sem, a férfiak sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a külső tulajdonságoknak, mint a nők. Ennek evolúciós oka, hogy a férfi ösztönösen a fajfenntartás szempontjából szemléli a lehetőségeket, így hatékonyságát is, míg a nő éppen fordítva gondolkodik. Mivel biológiailag az utódnemzés számára korlátozottabb, így a nő célja, hogy olyan partnert találjon, aki hosszútávon gondoskodik az utód(ai)ról és róla, így számára a belső tulajdonságok válnak leginkább mérvadóvá.

Persze a helyzet nem ilyen egyszerű, mivel az ösztönös viselkedéshez hozzájön még egy-két olyan tényező, mint például a társadalmi normák, szokások vagy épp az életvitel, viszont kétségtelenül a női attraktivitás a kacérságon (flörtön) és a szexualitáson múlik, hiszen ezek nélkül a szaporodás is kevésbé lehetséges, ami ugyebár a férfi elsődleges biológiai céljai közé tartozik. De lássuk, mik azok a külső jegyek, amik a legfontosabbak a férfiak számára, mikor megnéznek egy nőt:

Csípő és derék

Nem véletlen, hogy az évszázadok során a nők mindig próbáltak kedvező derék-csípő méretarányt „varázsolni” maguknak, például fűzők vagy csípő- és fenéktájon kipárnázott ruhák segítségével. A tudományos kutatások szerint a legoptimálisabb, ha egy nő derék-csípő aránya minél közelebb van a 7:10 arányszámhoz. Ennek oka, hogy ez a „homokóra” alak aktiválja az agynak azon területét, amely a férfi figyelméért és társas viselkedéséért felelős, azt az üzenetet küldve neki, hogy ez a hölgy az utódnemzésre leginkább alkalmas.

Hangmagasság

Míg a nők a külső jegyeknél a mélyebb férfihangot részesítik előnyben, addig ez a hölgyeknél épp fordítva van. Ennek az a magyarázata, hogy a magasabb hang kisebb, míg a mélyebb nagyobb termetre utal. Érdekesség, hogy egy másik vizsgálat nem a hangmagasságot jelöli meg, mint potenciálisan vonzó külső jegyet, hanem a miénkkel leginkább egyező női hangszínt. Ez azért nem meglepő, mert számos dolog tekintetében a hasonló tulajdonságokkal rendelkező személyeket keressük.

Egészséges és hosszú haj

A samponreklámokból már szinte mindenki számára ismertté vált, hogy milyen hajtípusokkal és hajproblémákkal találkozhatunk. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ez azért fontos, mert a hosszú és szép hajat ösztönösen az egészséggel és termékenységgel társítjuk.

Mosoly

Egy szép női mosoly felvidíthatja az ember egész napját. Persze nemcsak erre alkalmas, hanem a férfiak figyelmének elnyerésére is, hiszen a mosoly bizalmat és stabilitást sugall, valamint a flört egyik alapeszköze. Ez igen fontos a női attraktivitásnál, továbbá a British Columbia Egyetem munkatársai azt találták, hogy a mosoly mellett lényegesek lehetnek a fehér fogak is, mivel ezek az egészség szempontjából árulkodóak. Ugyanezen tanulmány érdekessége, hogy a nők például kevésbé szeretik a mosolygást – inkább a rezzenéstelen arcot részesítik előnyben a férfiaknál.

Kevesebb smink

A természetesség a tudomány szerint is szexi. Egy vizsgálat értelmében azok a nők vonzóbbak a férfiak számára, akik kevesebb sminket visznek fel az arcukra. Ennek okai egyelőre kevésbé ismeretesek, de könnyen elképzelhető, hogy a több smink gyanakvást indít el a férfiakban a nő valódi adottságaira vonatkozóan, ezért tartják kevésbé kívánatosnak.

Izgalmas a vörös

Egy újabb ismerős tulajdonság, ami a külső jegyek tekintetében mindkét nem számára meghatározó: ez pedig a vörös szín. A férfiaknál szociális és biológiai okok egyaránt szerepet játszhatnak, de nincs ez másképp a nőknél sem. A vörös szín kihívó, felkelti a figyelmet, tehát a kacérság szempontjából rendkívül releváns, emellett a szexualitás szimbólumává vált a történelem során.

A szem a lélek tükre

Ha ez nem is minden esetben igaz, tény, hogy minél nagyobb, annál vonzóbb egy igéző, női szempár. Az őzikeszemek gyermeki ártatlanságot sugároznak, ami pedig a védelem, a másik fél megvédésének evolúciós ösztönét válthatja ki a férfiakból, így egy csábító női tekintet, ettől válik még inkább vonzóvá.

S hogy ezek az állítások mennyire igazak vagy sem, vessünk egy pillantást az elmúlt százhúsz év egzotikus táncoslányaira, és az „egzotikus” szó újraértelmezésével együtt, nyugtázzuk csak örömmel, hogy az idők is változnak! ;)

(Forrás: Mindenki Másképp Egyforma)
(Fotók: Vintage Everyday)