Marilyn Monroe, a hollywoodi csillag élete és halála még mindig foglalkoztatja a filmtörténet iránt rajongókat. Íme ötven dolog, amit még nem hallhattál erről a tragikus sorsú fiatal nőről.

 1. Marilynt viszonylag rosszul fizették. Jane Russel tízszer annyi fizetést kapott, amikor együtt forgatták a Szőkék előnyben című filmet. Utolsó, be nem fejezett filmjéért, a Something’s Got To Give-ért is csak százezer dollárt adtak neki. Ugyanabban az időben Elizabeth Taylor dollármilliókat zsebelt be a Cleopátráért.
 1. Mégis milliomosként halt meg. 1962-ben a Twentieth Century Fox kirúgta, mert állandóan elkésett a Something’s Got To Give forgatásáról, ha egyáltalán megjelent (a forgatás első két hetében nem is mutatkozott). De négy nappal a halála előtt újra szerződtették, egymilliós gázsival, két filmre.
 1. Képtelen volt szöveget tanulni. A Van, aki forrón szereti forgatása során hatvanszor vették fel azt az egy sort, hogy „It’s me, Sugar.”
 1. Ő volt a Playboy magazin első Sweetheartja (ma a hónap Playmate-je) 1953-ban. Ötven dollárt kapott a képért, ami 1949-ben készült, és Hugh Hefner négy évvel később vásárolta meg ötszáz dollárért.
 1. Az urnatemetőben jónéhány helyet eladásra kínáltak Marilyn urnája körül. Elsie Poncher, aki a Marylin fölötti „urnaszomszéd”, az ebay-en hirdette meg a helyet, és négymillió dolláros ajánlatot is kapott érte.
 1. A Marylin melletti hely Hugh Hefneré a los angelesi Westwood Memorial Park temetőben. Hetvenhét ezer dollárért vette még 1992-ben.
 1. Marilyn sok néven futott. A születési anyakönyvi kivonatán a Norma Jeane Mortenson név áll, Norma Jeane Bakerként keresztelték meg, Jean Normanént és Mona Monroeként modellkedett és eredetileg Jean Adairként akart megjelenni a filmvásznon. A szállodákba Zelda Zonk néven jelentkezett be, a pszichiátriára Faye Millerként. Csak 1956-ban lett hivatalosan is Marilyn Monroe.
 1. Miután az anyját, Gladyst intézetbe zárták, tizenegy nevelőszülőt is megjárt. Sok időt töltött egy los angelesi árvaházban is.
 1. Goya volt a kedvenc művésze. „Jól ismerem ezt az embert, ugyanolyanok az álmaink. Gyerekkorom óta álmodom azt, amit ő.”
 1. Tizennyolc éves korában csatlakozott a Keresztény Tudomány nevű vallásirányzathoz, később többféle spirituális megközelítéssel is barátkozott, például antropozófiával, a Rudolf Steiner által alapított irányzattal. A zsidó vallást 1956-ban vette fel, mielőtt feleségül ment Arthur Millerhez.
 1. A súlya olyan mértékben jojózott, hogy A herceg és a színésznő jelmeztervezőjének több méretben is el kellett készíttetnie az aktuális jelmezt. „Két fekélyt is kaptam a forgatás alatt” – mesélte később.
 1. Állandóan volt mellette színjátszástanár. Az első, Natasha Lytess hat éven és 22 filmen keresztül dolgozott vele, néha nekimenve a rendezőknek és a stúdióknak is. Később Paula Strasberg szegődött mellé, aki a kamera mögül nem dirigálta a színésznőt, csak a szünetekben értekezett vele. A gázsija majdnem megegyezett a színészekével.
 1. Marilyn halála után Joe DiMaggio, az egyik volt férj és híres baseball játékos hetente háromszor küldetett rózsát a kriptához, húsz éven keresztül.
 1. 2011 januárjában az Authentic Brand Groups harmincmillió dollárért vásárolta meg a Marilynhez köthető jogokat. „Ahogy a technika fejlődik, azt hiszem, Marilyn még mindig nagy jövő előtt áll” – nyilatkozta a cég igazgatója.
 1. Egy 1999-es aukción Mariah Carey vásárolta meg Monroe fehér zongoráját 662.500 dollárért (körülbelül tízezerre taksálták). A zongorát még Marilyn anyja vette, de az idegösszeroppanása után eladta. Marilyn később visszavásárolta és haláláig megtartotta.
 1. A temetése nyitott koporsós volt. Almazöld, nájlon jersey Pucci ruhát viselt, és platinumszőke parókát. (A boncolás alatt le kellett nyírni a haja egy részét.)
 1. Állítólag újra férjhez akart menni Joe DiMaggióhoz a halála előtt. Házasságuk kudarca után DiMaggio kezeltette magát, abbahagyta az ivást, és elkezdett a baseballon kívül mással is foglalkozni. Szerettek együtt verseket olvasni.
 1. Marilyn híres Jean Louis ruháját, amiben Kennedy elnöknek énekelte a Happy Birthday dalt, 1999-ben adtál el 1.272.000 dollárért. Ennyit még nem kaszált aukciósház egy ruhán. A rekordot egy másik Marilyn ruha döntötte meg, a Hétévi vágyakozásban viselt darabot Debbie Reynolds vette meg négy és fél millió dollárért.
 1. Marilynnek sok kutyája volt, a legutolsó egy máltai pincsi, akit Frank Sinatrától kapott. Mafnak nevezte el (a Mafia Honey rövidítéseként).
 1. Marilyn jogainak háromnegyedét a Strasbergekre hagyta, Lee Strasberg, a híres színitanoda igazgatójának harmadik felesége, Anna gondozta az örökséget. Megtiltotta minden olyan felvétel használatát, amin Marilyn szőrmét visel, mondván, hogy a színésznő szerette az állatokat.
 1. A jogok 25 százaléka az Anna Freud Centernek, egy gyermekpszichiátriának a tulajdonában van Marilyn egyik terapeutája után.
 1. Joe DiMaggio a második férje volt, először tizenhat évesen ment hozzá James Doughertyhez. Dougherty később nyomozó lett, és a második felesége megtiltotta, hogy Marilyn filmeket nézzen.
 1. Egy hormontartalmú készítménnyel fehérítette a bőrét, aminek az egyik mellékhatása az volt, hogy halvány szőr nőtt tőle az arcán. Marilyn meghagyta, mert úgy gondolta, hogy a kamera és szőrzet puha fényt kölcsönöznek az arcának.
 1. Soha nem jelölték Oscar díjra.
 1. 1953-ban a Legtöbbet foglalkoztatott reklámmodell címet nyerte el. Vele reklámozták az American Airlinest, a Kyron Way fogyasztópirulákat, a Pabst sört, a Tan-Tan naptejet és a Royal Triton olajat.
 1. Az ügynöke, Johnny Hyde 1950-ben két plasztikai műtétet is fizetett neki: az orrvégét és az állát műttette meg.
 1. Jógarajongó volt, a tanára az az Indra Devi lett, aki Greta Garbo és Gloria Swanson mellett is dolgozott.
 1. Marilynnek köszönhető, hogy Ella Fitzgerald egy los angelesi éjszakai klubban kapott munkát, bár szinesbőrűként ez akkor nem lehetett volna lehetséges. Marilyn megígérte a vezetőségnek, hogy egy héten keresztül ott fog ülni az első sorban.
 1. Marilyn volt a második nő, akinek saját produkciós vállalata lett (az első Mary Pickford).
 1. Nagyon vonzódott Clark Gable-hez, akivel a Kallódó emberekben játszott, fiatal lány korában arról álmodozott, hogy Gable az apja. A férfi halála után két napig sírt.
 1. Szeretett meztelen lenni. A stúdió női alkalmazottai – fogdrászok, sminkesek, öltöztetők – között gyakran járt ruha nélkül. Interjút is adott, és gyakran meztelen volt a Joe DiMaggiótól kapott szőrmebunda alatt is.
 1. Az írók imádták. Jean Paul Sartre szerette volna, ha eljátszik egy hisztis beteget a Freudban, és Truman Capote is őt képzelte el Holly Golightly szerepére a Reggeli Tiffanynál filmben.
 1. Marilyn halálát öngyilkosságként állították be, de toxikológiai vizsgálatokat csak a máján végeztek el. Amikor a boncnok kérte a többi szervet, közölték vele, hogy azt már megsemmisítették.
 1. Egy Veronica Hamel nevű színésznő vette meg Marilyn házát 1972-ben. Azt nyilatkozta, hogy a felújítás során egy egész dróthálózatot találtak, amivel a színésznőt lehallgathatták.
 1. Marilyn hőse Abraham Lincoln volt. „Mindent elolvastam róla, amit csak lehetett. Ő volt az egyetlen híres amerikai, akinek olyan volt gyerekkorában, mint én.”
 1. Halála idején Harper Lee könyvét, a Ne bántsátok a feketerigót! olvasta, illetve egy Leo Rosten könyvet, ami Monroe pszichiáterének az életén alapult.
 1. Két férfi is Marilyn apjának vallotta magát. Az egyik, C Stanley Gifford nem volt hajlandó soha találkozni Marilynnel, a másik viszont Marilyn anyjának férje volt a színésznő születésekor, Edward Mortensen elírt neve áll Monroe anyakönyvi kivonatában.
 1. Sportos volt. A negyvenes évek elején súlyemeléssel foglalkozott egy Howard Corrington nevű olimpiai bajnokkal, később tandemszörfölt egy barátjával. Felállt annak a vállára, úgy szelték a hullámokat.
 1. Tehetséges producer volt. A Marilyn Monroe Productions csak egy filmet gyártott, A herceg és a színésznőt. A forgatókönyvet ügyesen nyerte el a szerzőtől, sikerült egy találkát kicsikarnia belőle, amikor az New Yorkban szállt át Hollywood felé, hogy találkozzon a rendezővel. Marilyn a reptéren győzte meg, hogy ugorjanak ki a városba egy italra. Mikor a rendező nem tett azonnali ajánlatot, Marilyn lecsapott rá.
 1. A barátai szerint meggyilkolták. A potenciális gyanúsítottak: Robert Kennedy (viszonya volt vele), John F. Kennedy (szintén), Sam Giancana (maffiózó), az FBI, a CIA, és a pszichiátere, Ralp Greenson.
 1. A Let’s make love forgatásáról annyit hiányzott, hogy egy hónappal tovább kellett dolgozzanak a filmen, ami a stúdiónak egymillió dollárjába került.
 1. A karrierje a Radioplane gyárban kezdődött, ott szúrta ki egy David Conover nevű fényképész.
 1. Arthur Miller darabja, a Bűnbeesés a kritikusok és a nézők szerint is kettejük házasságáról szól. James Baldwin, a Ha a néger utca beszélni tudna szerzője ki is ment a darab közben, mert szerinte Monroe Maggie nevű karakterét túl kíméletlenül írta meg Miller.
 1. Egyetlen otthonnak volt egyedüli tulajdonosa: az 12305 Fifth Helena Drive, Brentwood címnek, ahol meghalt.
 1. Amikor találkozott Hruscsovval, a Karamazov testvérekről beszélgettek. Monroe egyik szerepálma Grusenyka volt.
 1. Mindig is az intelligens férfiak vonzották. Amikor Shelley Winters színésznővel élt, írtak egy listát a legvonzóbbnak tartott férfiakról. Marilyn listáján Arthur Miller és Albert Einstein szerepeltek.
 1. Remekül főzött, híres volt a buoillabaisse-a (tradícionális provanszi halleves). Amikor a The New York Times újságírói megpróbálták elkészíteni a pulykatöltelékét, meglepte őket, hogy nagyon összetett receptről volt szó, több mint két órájukba került befejezni.
 1. Bár ő énekelte A Diamonds are a girl’s best friend (A nő legjobb barátja a drágakő) című dalt, meglepően kevés ékszere volt. Egy aukción mindössze egyetlen értékes darabot, a Joe DiMaggiótól kapott körbe köves baguette gyémántgyűrű tudtak árverésre bocsátani. DiMaggio egy 40 centis Akoya gyöngysort is vett Monroe-nak, aki viszont a láncot továbbajándékozta Paula Strasbergnek. A többi ékszere bizsu volt.
 1. A temetése felért egy kisebbfajta zendüléssel. Rajongók százai rohamozták meg a temetőt a búcsúzás után és ellopták a virágokat.
 1. A The New York Times szerint a Marilyn halálát követő héten rekordot döntött az öngyilkosságok száma New Yorkban. Átlag tizenketten vetettek véget életüknek naponta. Az egyik áldozat hagyott búcsúlevelet: „Ha a világ legcsodálatosabb, legszebb teremtményének nem volt oka élni, akkor nekem mi okom lehetne?”

 

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)